Zonder (te) kiezen blijf je kauwen

Door Luuk Imberg 1 mei 2017

Tak! Daar maakte je zojuist weer een keuze…om deze blog te lezen. Thanks! En het zal niet lang duren voordat je op het punt staat weer een keus te maken. Misschien wel om juist weer te stoppen met lezen. Damn. Of dat je verder wilt lezen, yes! Of dat je even wat te drinken gaat pakken. Vooruit. Hoe dan ook, dit gaat dus de hele dag zo door. Tak…tak… …. … tak. Eigenlijk zijn we allemaal rondlopende door-takkende kiesmachines.

 

Kiezen is leven

Kiezen is dus iets wat jij en ik allebei de hele dag door doen en wat ons leven ons leven maakt. Dat doe je meestal zonder er al teveel bij stil te staan. Betaal je contant of met pin? Wat smeer je op je brood? Geef je eerlijk antwoord of vertrouw je die persoon niet helemaal? Welk tv programma ga je kijken? Etc.. Het geeft je enorm veel vrijheid. Want als je nooit keuzes zou maken dan zou je compleet geleefd worden door jouw omgeving. Dan zou je overgeleverd zijn aan wat er op je af komt en de meeste aandacht opeist. Je zou helemaal geen controle hebben over wat dan ook, geen eigen regie, dus ook geen voldoening en ook geen geluk.

 

Niet-kiezen voor onrust

Maar soms is kiezen wat lastiger. En zitten er allemaal tegenstrijdige stemmetjes in je hoofd. Ken je dit:

“Ik denk dat ik vanavond ga sporten, want dat is goed voor me. Misschien val ik ook nog wat af (veel vrouwen) of word ik iets breder (veel mannen) (ok, en ik ook 😉 ). Maar ik ben zo moe! Maar ik weet ook dat ik me beter zal voelen als ik geweest ben. Maar ja het regent, en bovendien voel ik me niet zo fit. Maar ja, dat komt ook omdat ik zo weinig sport! Ja maar ik heb nu toch echt wel veel last van mijn rug. Beter om mezelf even wat rust te gunnen en even lekker te chillen vanavond. Maar ja, dan ben ik wéér niet geweest.” Maar, maar, maar, maar. Aaaargh!!!

Helaas haak je dan soms af, en maak je onbewust helemaal geen keus. Maar níet kiezen heeft ook gevolgen. Namelijk onrust.

 

Grote onrust

Bij grote keuzes in je leven staat er nóg meer op het spel. Dan is het nog véél lastiger om de juiste keus te maken. Ik heb dat duidelijk ervaren toen ik niet wist wat ik wilde met mijn leven.  Een keuze die toen al in mij speelde was de vraag of ik psychologie wilde gaan studeren of niet. Oh my God, hoe lang ik er wel niet over gedaan heb om díe keus te maken. Ik denk wel 18 jaar!  En toen, eindelijk, maakte ik die keuze. Taaaaaaaa… aaaaaaaa… aaaaaaaaaaaa… aaaaaa… aaaaaaaaaaaaaa… aaaa… aaak! Holy shit dat had sneller gemogen Luuk.

18 jaar onrust? Dat gun ik jou zéker niet!

 

Kiezen voor geluk

Terwijl het maken van een belangrijke keuze die goed voelt juist enorm veel voldoening kan geven, echt een beetje geluk! Dat ik nu psychologie studeer, vind ik nog steeds helemaal te vet. Ik ben er een beetje extra trots op mezelf door. Maar ook in het klein kan een keuze veel voldoening geven. Bijvoorbeeld de keuze maken om te stoppen met mijn mail doorspitten en deze blog te gaan schrijven… Ja, dat voelt goed. Mijn energie is toegenomen. Ik voel me lekkerder. Ik voel me nota bene ineens zelfs iets zelfverzekerder over mezelf. Wauw. Bizar eigenlijk. En dat allemaal door in een kort moment weer een keuze te maken. Tak. Lekker!

Het is toch gaaf dat je, puur door op een klein ogenblik jezelf lichtjes doch kordaat bij de kladden te grijpen, kan besluiten: “Ik stop nu met mails checken en ga nu aan mijn blog zitten!” Tak. En een paar minuten later… voel ik me wat gelukkiger! Echt, wat gaaf.

Wat voor keuze zou jij nú kunnen maken waardoor jij je wat beter zou gaan voelen? Tak!

 

Leren kiezen

Misschien sta jij wel voor wat lastigere keuzes in je leven. Die je niet zo 1, 2, 3 kan maken. Dus wil ik jou daar bij helpen. Zodat je niet blijft kauwen zonder te kiezen. Zodat je niet net als ik pas over 18 jaar gaat doen wat je nu eigenlijk al wilt gaan doen. Zodat je niet niet-kiest voor onrust, maar kiest voor geluk. Krachtige keuzes met indrukwekkende gevolgen, waar je voldoening uit haalt, zelfverzekerder van wordt, en een leven van gaat leiden dat bij jóu past.

In mijn volgende blog zal ik je tips geven hoe je door voor jezelf te zorgen makkelijker keuzes kunt gaan maken. Laat je gegevens achter op mijn website, dan krijg je daar sowieso bericht van. Tak!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More