Wie zorgt er voor jou?

Door Luuk Imberg 1 februari 2019

Sta jij altijd klaar voor iedereen? Voor je klanten, je collega’s. Je helpt je net-gescheiden kennis met verhuizen. En op het feestje van je overbuurvrouw, die toch echt maar één keer veertig wordt, moet je je gezicht laten zien. Maar je voelt dat je overloopt en me-time is hoognodig. Plus afwijzen, is niet jouw ding. Zo wil je niet overkomen. Zo’n aso ben je niet. Jij bent er gewoon altijd voor anderen…

maar wie zorgt er nu eigenlijk voor jou?

Hoe zeg je nee?

Hoe kom je op voor je eigen behoeften? Je bent een namelijk mensen-mens, een echte pleaser. Je sociale contacten zijn belangrijk voor je. En nee-zeggen komt niet in jouw woordenboek voor. Maar op dit moment lek je energie en loop je vast. Maar je bent de enige niet. Want met jou hebben denk ik wel 100 miljoen andere mensen last van dit probleem. Een herkenbaar vraagstuk voor mij dus als coach. Hoe doorbreek je dit nou?

Energielek

Belangrijk is om eerst jezelf beter te leren kennen. Van welke mensen in je omgeving krijg jij energie? Wat zijn jouw behoeften? Plus wie kósten je energie? Direct ja-zeggen tegen iedereen, zonder het te toetsen aan je eigen behoeften, is jouw energielek.

Winst

Probeer de volgende vaardigheid eens. Als iemand een beroep op je doet, reageer je met zoiets als: ‘Daar kom ik op terug’, of ‘Dat lijkt me leuk, maar ik moet het straks eerst even checken in mijn agenda’. Dit is jouw winst! Want je koopt tijd, tijd om te bezinnen. Want kun je, wil je, moet je? Je hebt nog niks toegezegd en nee is ook een antwoord. Door zo te reageren, maak je het jezelf makkelijker om alsnog nee te zeggen en dus je eigen grens te bewaken.

Top 10

Als coach hou ik van lijstjes. Lijstjes geven je helderheid en houvast en maken je bewust van je prioriteiten. Je leert vanuit een ander oogpunt iemand beoordelen. Dus 😉 maak een top 10 van mensen voor wie jij er wilt zijn en wie écht belangrijk voor je zijn. Van wie krijg jij energie? Wie zijn belangrijk voor jou? Zij zijn jouw unieke hoofdpersonen. En met deze kennis op zak, is de stap naar ernaar handelen een fluitje van een cent. ‘Ik kom er even op terug’ betekent voor jou ‘ik kijk even op mijn lijstje hoofdpersonen’. Staat hij of zij er niet bij? ‘Sorry, ik heb het even gecheckt, maar red het helaas echt niet’.

En? Wie zijn jouw hoofdpersonen? Van wie kreeg jij vandaag energie? Laat het hieronder weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More