Tot de orde

Door Luuk Imberg 22 augustus 2017

Voor zover ik me kan herinneren zijn er 2 momenten in mijn leven geweest waarin ik bijna een paniekaanval kreeg. De eerste keer was vlak na mijn middelbare school tijdens een vrije val toen ik mijn brevet voor sky diving net had gehaald.

 

Stress!

Ik hing daar in de lucht (nou ja ‘hing’, ik viel met 120km per uur naar beneden), te kijken naar Texel dat als een matras onder mij lag. Ik had m’n brevet en kon nu doen wat ik wilde tijdens een sprong. En had dus ook de ruimte in mijn hoofd om stil te staan bij waar ik mee bezig was. Wél mindful, helaas niet succesvol. Ik dacht: “Als ik wil, en helemaal niets meer doe, kan ik nu heel gemakkelijk dood gaan. Dan ben ik er niet meer.”

Ik realiseerde me ineens de intensiteit van het gevaar waar ik mee speelde. In een flits werd ik overweldigd door de angst om te pletter te vallen. M’n hoofd begon heet te worden en te tintelen, en ik voelde me overspoeld worden door een acute stress aanval.

 

Opgelucht

Dit ging niet de goede kant op. Ik sprak mezelf tot de orde. “Alles gaat goed zolang ik regelmatig mijn hoogtemeter in de gaten houd, een stabiele houding in de lucht aanneem, en op tijd mijn parachute uittrek.”

Dat deed ik dan ook braaf en zonder problemen stond ik 10 minuten later opgelucht, uitgelucht, op de grond.

 

Stress!

De tweede keer dat ik bijna een paniekaanval kreeg was in mijn studententijd als ober in een druk restaurant. Dit was een compleet andere situatie. Ik had juist niet de tijd om te beseffen waar ik mee bezig was, want ik had het veel te druk! Ik bediende de drukste ‘wijk’ van het restaurant en had daar niet vaak eerder gestaan. Ik wilde een bestelling in de computer invoeren en besefte ineens dat ik de tafelnummers van eerdere bestellingen door elkaar had gehaald.

Terwijl een stelletje mij wenkte voor een nieuw servetje, ik nog een nieuwe bestelling moest invoeren, en het lampje van de keuken stond te branden voor het eten dat daar koud stond te worden, zag ik op de computer een puinhoop van verkeerde tafelnummers en bestellingen. Ik kreeg een black out. Kortsluiting. Ik wist het even niet meer.

 

Rust

Thank God dat er plots een collega naast me stond tegen wie ik aan kon brabbelen. Na een eerste sputtering van wartaal lukte het om mezelf weer tot de orde roepen. Ik kon weer helder denken en dacht: “Als ik eerst die tafelnummers in de computer weer goed invoer, kan ik deze bestelling goed invoeren en daarná dat eten halen.” Gelukkig zag ik dat mijn collega het eten in de keuken al ging halen. Ik fixte alles in de computer, voerde de bestelling in, pakte een servetje, liep naar dat stelletje toe, zag een tevreden glimlach en voelde de rust weer in mezelf terugkeren. Oef!

 

Tot de orde

In beide situaties hielp het mij enorm om even de hele situatie te analyseren, vóórdat ik tot een beslissing overging. In zo’n acute stress situatie is het namelijk vaak alles of niets: of het wordt een puinhoop, of je roept jezelf tot de orde en zet alles op een rij: je verzamelt wat je weet over de situatie en ordent de boel in je hoofd, met gevoel, én verstand. In de bedrijfswereld noemen ze dat onder normale omstandigheden ook wel een SWOT analyse. In coaching wordt het wel dilemma counseling genoemd. In het restaurant of in de lucht noemde ik het gewoon ‘mezelf tot de orde roepen’. Al dan niet met behulp van anderen.

 

Klaar

Zo werk dat in de basis voor iedereen. En zeker wanneer je het echt even niet meer weet. Op een gebied waar je weinig ervaring in hebt. Dan kan het je helpen om even pauze te nemen en tijd voor jezelf te pakken. Zodat je de voor- en nadelen, en alle bijkomende gedachten en gevoelens over die spannende megakeuze even rustig op een rij kunt zetten. Zodat er weer orde komt in je hoofd.

Misschien kom je er dan achter dat je nog informatie mist. Maar misschien kom je er dan achter dat je klaar genoeg bent. Klaar genoeg, om te gaan kiezen!

 

Ik, Luuk, ben lifecoach en vitaliteitscoach. Ik help mensen dichter bij zichzelf te komen, met minder stress. Om betere keuzes te kunnen maken, en meer rust en zelfvertrouwen te ervaren. Zodat ze hun leven kunnen leven zoals zij dat willen. Wil je op de hoogte blijven van de inzichten en tips die ik geef met betrekking tot een optimaal gezond en gelukkig leven? Laat dan hier je gegevens achter.

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More