Telefoon verslaafd?

Door Luuk Imberg 16 juli 2019

Aan het einde van een drukke werkdag zit je uitgeblust op de bank en je smartphone roept. Even scrollen door de trending topics, WhatsApp-berichten lezen en Instagram checken voor wat geinige feeds. Verstand op nul. De kids willen ook een filmpje kijken. Mooi, even rust in huis. Niks mis mee… voor een keer. Maar is deze verleiding je dagelijkse routine en mis je zo steeds vaker contact met je gezin, of misschien nog wel belangrijker, contact met jezelf, dan kan dit een gelukkig leven in de weg staan.

 

Hoe los je dit op?

Hoe los je dit op? Want Instagram roept en je kids don’t mind. LIJKT HET. Voor nu misschien, maar op de lange termijn niet. Het is ongelofelijk hoe de tijd online voorbijvliegt. Doorslaan in telefoongebruik komt zo vaak voor. En je bent zeker niet de enige. Ik coach veel mensen die bijvoorbeeld later naar bed gaan doordat ze te lang op hun mobiel zitten. Tja, zie alle online verleidingen maar eens te weerstaan! In de praktijk is het dus soms zó lastig. HOE deal je hiermee en wanneer waarborg je wél je eigen geluk?

 

Online in balans

Een voorbeeld voor de invulling van jouw gelukkig leven is bijvoorbeeld het hogere doel nastreven van een gelukkig gezin. Je wilt dat je kids terugkijken op een fijne jeugd met geïnteresseerde en betrokken ouders. Een mooi streven! Hier moet je hoe dan ook zaken voor laten en dingen voor doen. Zoals bij elk doel dat je hebt. Als je het wilt behalen tenminste. Dat kan niet anders, dat gaat niet vanzelf.

 

Gebruik je telefoon om hem vaker weg te leggen

Word je dus bewust van je telefoongebruik: welke apps leveren iets positiefs op en doen je echt goed? Een handige app is bijvoorbeeld QualityTime. Check ‘m eens. Ja inderdaad, je hebt je telefoon erbij nodig. Ai! Maar no worries, deze keer wel bewúst! En met een doel: om te digiminderen en je tijd beter te besteden aan dat wat je écht belangrijk vindt. Of natuurlijk wél gebruiken, maar er dan bewust voor te kiezen.

 

“Zo lang jouw mobiele verleiding je hogere doel niet in de weg zit, is het prima”

 

Wat is belangrijk voor je? Streef je naar meer betrokken ouderschap? En heb je na een werkdag echt behoefte aan verstand op nul (begrijpelijk én belangrijk)? Welke andere manieren zijn er dan om dit te bereiken? Misschien levert een wandeling buiten met je kroost dit ook wel op? Of ga 5 minuten liggen in een andere kamer, dan ben je er daarna weer helemaal bij.

 

Wat zijn de momenten waarop jij geheel nutteloos je telefoon oppakt?

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More