Telefoon vasten. Doe jij het ook?

Door Luuk Imberg 12 augustus 2019

Overmatig gebruik van je smartphone is de plaag van nu. Want wie is er eigenlijk niet verslaafd aan zijn mobiel? Nou, misschien jij wel niet? Wat goed! Je bent je er van bewust dat dat ding afleidt van dingen die er echt toe doen, dat het voor onrust zorgt en dat het je contact met real life verloedert. En daarom ben jij op gezette tijden offline en laat jij soms hele stukken van de dag je telefoon ergens liggen. Tijdens kantoortijden ben je onbereikbaar voor familie en vrienden, dan heb jij 100% focus op je werk. Privé WhatsApp-berichtjes beantwoord je wel ná werktijd. Jij laat je niet afleiden. Jij staat helemaal achter het nieuwe ‘telefoon vasten’. Maar misschien sla je hier wel in door…?

 

Ik sloeg ook door

Zo’n 10 jaar geleden was ik er ook zo één. Niet in relatie tot mijn telefoon, maar ik sloeg door in mijn overtuiging over voeding. Ik volgde heilig het paleodieet (alleen groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en water; geen graan- en melkproducten en ander drinken). Mijn focus lag 100% op mijn ‘verstandige’ doorgeslagen voedingsvisie. Hierdoor werd uiteten uiterst complex en een gezellig etentje bij vrienden ongemakkelijk en zelfs problematisch (“oh shit, wat koken we voor Luuk?”). Impulsieve korte termijn geluksmomentjes zoals snoepen zag ik als iets slechts, een afleiding van mijn hogere doel. Elke verleiding sloeg ik in de wind. Mijn dagelijkse leven werd serieus en inflexibel. Ik sloeg door.

 

Angst voor telefoonverslaving

Met de wijsheid en ervaring die ik nu heb, weet ik dat zo’n zwart-wit overtuiging niet werkt. En als je principes die portie dagelijkse happiness in de weg zitten, dan gaat er iets mis. Doorslaan in een angst voor een telefoonverslaving, daardoor moeilijk of zelfs niet bereikbaar zijn en daardoor spontane acties of sociale opstekertjes missen… het is onnodig en zonde!

 

“Als je principes je spontaniteit en dagelijkse geluk in de weg zitten, dan doe je jezelf tekort”

 

Te sterke principes

Natuurlijk is impulsief telefoongebruik en hierin doorslaan niet goed. Zie daarvoor mijn eerdere blog. Maar te sterke principes erop na houden vanwege een angst voor impulsief en excessief telefoongebruik, zorgt dat je doorslaat in andere uitersten. Die telefoon en sociale media hebben ook voordelen: het zorgt voor snelle communicatie en verbinding met anderen, het maakt timemanagement en agendabeheer makkelijker, het helpt ondernemers met hun marketing en reminders inplannen is easy. Dus die telefoon is in potentie juist een super goede, fijne tool. En een tool moet je leren te hanteren.

 

Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Pak je mobiel (wink, wink) en app me dan voor een kop koffie (0643709484).

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More