Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

Door Luuk Imberg 14 oktober 2019

‘Die ‘vent’ is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het om: dat dát gevoel gehoor krijgt en meer gecreëerd wordt. Dan kom ik weer terug op het aanbrengen van meer focus in je leven van wat jij belangrijk vindt. Als dat goed georganiseerd is en het loopt allemaal lekker, is er ook meer ruimte om te ontspannen en te relaxen. Dan heb je bij wijze van spreken minder behoefte aan dat huisje in Abcoude, zit je een stuk lekkerder in je vel en dan is de kans nog groter dat Mr Right ook nog eens langskomt… je moet dus kijken wat binnen jóuw controle ligt. En ik denk dat het eerst prioriteit wordt om dat overzicht te creëren.’

 

Stap 2: Overzicht

Luuk  geeft me de opdracht na te denken over wat de hoofdonderwerpen (pijlers) in mijn leven zijn, waarvan ik wil dat ze op orde zijn. Welke ballen (van de zóveel die ik hoog wil houden) zijn nou écht belangrijk voor me en hoe zorg ik ervoor – qua organisatie – dat ik ze ook hoog hou?

Luuk benoemt de mogelijke (leef)gebieden die meer of minder belangrijk zijn voor mensen: financiën, carrière, gezondheid, uiterlijk, gezin/ sociale relaties, persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijk bijdrage, vrije tijd/ recreatief, spiritualiteit/ geloof. ‘Misschien kun je een cijfer geven aan elk gebied, hoe belangrijk je ze vindt.’

Netjes noteer ik alle gebieden en laat ik mijn gedachten erover gaan. Vrij snel ben ik er over uit dat gezin, gezondheid, carrière en financiën allemaal een tien krijgen.

‘Geweldig, we hebben we de eerste stap gezet: je hebt duidelijk prioriteiten aangegeven, dit zijn jouw vier ballen, waar we ons op gaan focussen.’ Vervolgens legt Luuk me uit hoe dat focussen gaat: ik moet gaan nadenken over wat mijn belangrijkste doelen zijn per leefgebied. Hoe concreter het doel, hoe beter. Dus stel: mijn doel bij de pijler financiën is meer geld verdienen? Luuk: ‘Dan kun je beter het doel erachter aangeven. Waarom wil je meer geld verdienen? Elke maand de huur betalen, zou bijvoorbeeld een concreet doel zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook als doel aangeven welk bedrag je maandelijks minimaal wil verdienen.’

Helder.

 

Stap 3: Doelen opstellen

De laatste vijf minuten van het consult wil Luuk toeleggen op dat ik mijn lijst thuis zelfstandig kan gaan maken. Er zijn twee manieren:

  • Door per leefgebied vier à vijf doelen op te schrijven, óf
  • door out of the box álle doelen te noteren die mij belangrijk lijken, om het vervolgens te prioriteren totdat ik een top vijf overhoud.

Dat laatste lijkt hem de beste manier voor mij.

‘De volgende keer gaan we schrappen’, zegt Luuk, ‘Maar..’, inmiddels is hij op de hoogte van mijn valkuilen, ‘Het is wel heel belangrijk dat jij hier nu aandacht aan gaat besteden, anders laat je dit ook weer liggen. Dus ga niet heel systematisch alles uitpluizen, maar ga vooral lekker praktisch te werk.’

Mooi. Dat is nou precies waar ik behoefte aan heb.

 

Klinkt dit voor jou als een gesprek waar jij jezelf ook wel ziet zitten? Doe eens gek, en mail, app of bel me voor een gratis kennismakingsgesprek!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More