Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Door Luuk Imberg 23 september 2019

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het gevoel heb dat ik een beetje gevangen zit in mijn eigen leven, terwijl ik van origine een vrijheid blijheid- mens ben. Dus maar snel door naar wat ik wél wil.

 

ABC van Geluk

‘Dus jouw onderliggende behoefte is waarschijnlijk: meer vrijheid creëren in je leven?’ vraagt Luuk, ‘Vrijheid is een breed, maar essentieel begrip.’

Vanuit zijn coach-bril-  zoals hij het zelf noemt- legt Luuk me uit dat ‘je gelukkig voelen’ grofweg uit drie elementen bestaat. Dat wordt ook wel het ABC van geluk genoemd. Waarvan vrijheid – ofwel autonomie – één van die drie is. De B staat voor binding: je verbonden voelen met anderen. En de C is van competentie: dat je het gevoel hebt dat je ergens goed in bent, je iets kan, doelen kunt behalen, dat je iemand bént….

De B zit wel oké bij mij: ik voel me nauw verbonden met lieve familieleden en vrienden. Maar die C… daar kan wat mij betreft ook nog wat winst worden behaald…

 

Vrijheid

Maar eerst de A: ‘Vrijheid kun je ook zoeken binnen de kaders die er zijn’, zegt Luuk. ‘Zélfs iemand die achter de lopende band werkt, waarbij er strikte begrenzingen zijn aan wat hij mag doen, kan daarin nog steeds zijn eigen autonomie opzoeken. Bijvoorbeeld door binnen de tijd die hij heeft datgene te doen in een zo snel mogelijke tijd, of het op zijn eigen manier te doen. Dan maakt hij het eigen.

Voor jou is het ook een uitdaging hoe je jouw autonomie terugpakt binnen de huidige begrenzingen. Plannen en goed organiseren zal daar zeker een bijdrage aan leveren. Als alles meer op orde is, heb je meer het gevoel dat je het onder controle hebt. Dan laat je ook andere dingen beter los en zal je meer genieten van de vrije momenten, die er dan ook meer zijn. Dus dan voel je meer competentie én meer vrijheid.’

 

Verlangen

Ha! Dat zijn twee geluksletters in één… dit gaat de goede kant op. Maar het lijkt me makkelijker gezegd dan gedaan. Waar haal ik de tijd vandaan? Het is altijd een race tegen de klok.

‘Je hebt opgenoemd waar je last van hebt. Wat zou je, in plaats daarvan, het liefst willen?’, vraagt Luuk.

Ik kan ook gewoon een leuke vent zoeken, met een schattig huisje in Abcoude, waar ik lekker kan bijkomen. En als die man mij dan tevens onderhoudt, voel ik geen werkdruk meer, denk ik schamend hardop.

Luuk beschouwt deze gedachte als een soort uiting van de onderliggende behoefte: Ik wil gewoon uitrusten en dat alles op orde en geregeld is in mijn leven.

 

Wil je weten hoe deze sessie eindigde? Hou mijn website dan in de gaten of volg me op Linkedin, Instagram of Facebook!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More