Problemen? Niet klagen!

Door Luuk Imberg 26 augustus 2019

Je zit ergens mee, je komt er zelf niet uit en je denkt dat niemand je kan helpen. Want aan de situatie is niets te veranderen. Wat kan een ander doen? Noch zij noch jij kan de situatie verbeteren, laat staan een coach. Je hebt te veel aan je hoofd en bent ervan overtuigd dat je er zelf mee moet dealen. En je mag vooral niet klagen! Is dat nu echt zo? Of kun je wél iets doen?

 

Je ei kwijt

Het kan heel goed werken om bijvoorbeeld te praten over je probleem, over iets waarmee je zit. Aandacht geven aan dat wat er zich in jou afspeelt zorgt er voor dat je je bewust wordt. Je krijgt meer zicht op jouw gedachten en gevoelens door ze onder woorden te brengen. Waardoor je meer gevoel van controle er over hebt. En het daardoor kan loslaten. Dat lucht op. Of je het nu opschrijft, eruit zingt, gaat tekenen of met iemand praat. Je ei kwijt kunnen heeft een functie.

 

De zin van coaching

Je ei kwijt door middel van praten kan ook met een vriendin of je partner, maar is toch anders. Want zij hebben al een bepaald beeld van je, en denken al de oplossing te hebben voor je. Daarnaast willen zij ook hun verhaal kwijt. Je voelt dus niet de ruimte om eens even helemaal je ei kwijt te kunnen. Bovendien wil je niet klagen.

Maar heet het ‘klagen’ als je een probleem hebt waar je maar niet uitkomt, en al pratende het een plek probeert te geven? In gesprek met een coach is daar in ieder geval alle ruimte voor. Het draait puur om jouw energie. Alleen jouw belang staat voorop. Een goede coach luistert onbevooroordeeld en is nieuwsgierig naar jouw verhaal.

 

Geen reclame

Dit is géén reclame voor mijn stijl van coaching. Dat is niet het doel van deze blog. Sterker nog: niet iedere coach past bij jou. Misschien hebben wij wel helemaal geen klik. Want die klik is essentieel. Het is belangrijk dat je je begrepen en geaccepteerd voelt. Die waarde ontdek je pas na een persoonlijke ontmoeting. En dat bepaal je niet op basis van een blog ;-).

 

Vind je ideale coach met deze drie tips

Wil jij je ei kwijt, dan is dit mijn advies om een geschikte coach te vinden:

  1. Zoek op internet en/of vraag in jouw omgeving naar 3 of 4 coaches bij jou in de buurt. Beoordeel de website: is er een online ‘klik’, is het in de buurt, heeft hij/zij een passende expertise? Vervolgens plan je met twee coaches een eerste vrijblijvende afspraak. Geef dit ook aan, dat is heel gebruikelijk. En gebruik je gevoel. Ga dan het traject in met degene bij wie jij het beste gevoel hebt.
  2. Na 2 of 3 sessies heb jij je antwoord op de vraag of de coach bij je past en jou kan helpen. Als je niet op enige manier opgeknapt bent, of als het niet goed voelt, dan adviseer ik je een ander te zoeken. Verspil je kostbare tijd en geld niet als de coach je niet raakt, of als niet duidelijk is waar de gesprekken toe leiden. Ik hoor wel eens van mensen die loyaal aan hun coach of psycholoog zijn en steeds maar weer afspreken met ze, maar niet het gevoel hebben dat ze vooruit komen. Dat is zonde! Vertrouw je onderbuikgevoel en beslis na 2 of maximaal 3 sessies of je blijft. Een goede coach gunt jou namelijk ook de juiste match en een optimale ontwikkeling.
  3. Probeer de zoektocht naar jouw coach luchtig te zien. Alsof je een nieuwe soort yoghurt wilt proberen. Als de eerste niet goed smaakt, en dat weet je snel genoeg, probeer je een ander!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More