Iedereen is fit behalve ik

Door Luuk Imberg 27 december 2018

Sporten is hot, iedereen doet het. Neem nou hardlopen. Het is goedkoop, makkelijk, opstartgroepjes en trainingsschema’s vliegen je om de oren. Maar jij… je weet dat het goed voor je zou zijn maar het lukt je niet. Dat proefabonnement bij de sportschool bleek ook geen succes. Sporten is gewoon niks voor jou. Maar ja, het knaagt wel. Want van een betere conditie krijg je meer energie. Plus je wilt al een tijd wat afvallen.

 

Wees niet te streng

‘Vergelijken met anderen’, het is een hardnekkig virus. Je ene vriendin heeft veel volgers, de ander liep laatst een halve marathon, je buurvrouw maakt promotie en je collega heeft de allerleukste relatie. En jij… jij hebt de lat torenhoog liggen want eigenlijk wil je dit alles ook. Bottomline: je bent streng. Je stapelt successen van anderen. In je eentje kun je nooit voldoen aan deze optelsom. Je verwacht teveel van jezelf, je bent te streng.

 

Onzeker zijn we allemaal

Onzekerheid over jouw sportiviteit is helemaal niet slecht. Dit betekent ook dat er een kans is om het op een andere manier aan te pakken. En om open te staan voor wat mogelijk is. Focus eens op wat wél haalbaar is. Doe je dat, dan verdampt je onzekerheid vanzelf als je merkt dat het wel lukt.

 

Terug naar het hardlopen

Okee, je wilt wat gewicht verliezen, een betere conditie en die nieuwe spijkerbroek aan zonder al teveel gedoe. Je plan is 3x per week een uurtje hardlopen. Maar van nu(l) naar dát plan is een mijl op zeven. Waarom zo veeleisend? Mijn tip: maak het behapbaar en begin bijvoorbeeld deze zondag met een half uurtje wandelen.

 

Zondag 11:00 uur

Ga genieten van bewegen, merk wat het met je doet! En maak het simpel. Dus zondag slaap jij uit, rommel je wat in huis, zet je de was aan en ga je om 11:00 uur een half uur wandelen. Dit wordt jouw nieuwe ding. Zondag 11:00 uur.

 

Blijf bij jezelf

Door klein te beginnen, is het makkelijker om vol te houden. Die zondagochtend wordt heilig voor je, want dat is jouw momentje. Misschien maak je er in no-time wel een uur van? Of wie weet ben je na een paar weken wel rustig aan het joggen. Of niet. Het is sowieso allemaal winst. Doe iets wat haalbaar is en blijf bij jezelf.

En … wat doe jij zondagochtend om 11:00 uur?

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More