Gedachten cocktail

Door Luuk Imberg 4 augustus 2017

Laatst was ik uiteten in een restaurantje in Amsterdam met mijn vrouw, schoonzus en zwager.

“Wat wil jij drinken?” vroeg mijn schoonzus.

Tak! Daar was er weer eentje. Zo’n keuzemoment. Een kleine maar toch niet onbelangrijke keuze. Prima behapbaar, dat wel. Lekker binnen m’n comfort zone.
Wat wilde ik drinken…? De daaropvolgende anderhalve seconde ging ik als een razende Roeland door mijn binnenste heen om tot een goede beslissing te kunnen komen.

 

Gevoel en verstand

Ik luisterde naar mijn gevoel. Dat zei: “Hmmm, ik heb wel zin in een wit wijntje!”
M’n lichaam zei: “Ik voel me goed Luuk, go for it!”
En m’n verstand, die rugzak van allerlei levenslessen, je kent hem wel, dat zei: “Van een paar wijntjes word je meestal wél wat relaxter.” En: “Geen kater met genoeg water!” Maar ook: “The more you drink, the WC!” Eigenlijk te vertalen als: “Alsjeblieft, alsjeblieft noooooit meer zoals die ene keer in je studententijd in café Scandals. Toen je met je hoofd over de wc hing en je goede vriend Jorg je zachtjes moed in zat te fluisteren door over alpenbriesjes te vertellen. Weet je nog? Niet…? Oh…”

 

Gedachtencocktail

Nou ja, natuurlijk hoorde ik dat niet allemaal letterlijk. Het was eerder een cocktail: een geheel aan indrukken van m’n gedachten, gevoelens en behoeften. Lichamelijke gevoelens, sociale indrukken, eerdere soortgelijke ervaringen, algemene kennis over gezondheid en geluk en emotionele gevoelens en behoeften. Zoiets.
Een soort vat van allerlei onbewuste informatie die als kennisshotjes heel even m’n bewustzijn binnenkwamen. In dat vat van onbewuste kennisshotjes borrelde er vervolgens een soort eindconclusie op, die luidde: “Als ik het bij maximaal 3 wijntjes houd, én tussendoor genoeg water drink, dan kan ik genieten én heb ik morgen nergens last van.”

 

Zelfvertrouwen, Plezier, Rust

Tak! De keuze was gemaakt! En ik voelde me er goed bij. Het gaf me extra zelfvertrouwen.
Die avond hebben we enorm gelachen, terwijl ik wist dat ik me de volgende dag nog steeds fit zou voelen. Dat gaf mij ook nog eens rust. Waardoor ik weer meer kon genieten. En dát gaf mij weer de bevestiging dat ik de goede keuze had gemaakt. En daar kreeg ik weer meer zelfvertrouwen van. Bam! Bam! Bam! BAAAAAAMMM!
Dankzij het luisteren naar mijn gevoel en m’n verstand had ik daar ter plekke, voor dat moment én de volgende dag, meer zelfvertrouwen, plezier en rust voor mezelf gecreëerd.
Hoe gaaf!

 

Lastiger

Toegegeven, het kiezen van een drankje is over het algemeen vrij gemakkelijk. Het nemen van grotere beslissingen, zoals het wel of niet opzeggen van je baan, is daarentegen een stuk lastiger.
De gevolgen zijn veel groter, en deze kunnen dus ook negatiever uitpakken. Daar moet je mee zien te dealen. En waarschijnlijk heb je ook nog eens veel minder ervaring in het opzeggen van banen, dus je mist de nodige kennisshotjes.

 

Eigen sleutel

Maar het proces van kiezen is hetzelfde. Het is universeel (zie deze blog). En hoe je dat kunt tackelen, daarover lees je meer in mijn volgende blog. Maar voor nu is het belangrijk om te beseffen dat jouw eigen gevoelens en ervaringen de sleutel zijn naar het maken van een goede keuze. Zij leveren jou in elke situatie jouw eigen unieke gedachtencocktail op.
En daar mag je zeker naar luisteren.
Proost!

 

Luuk Imberg (dat ben ik dus, maar in de 3e persoon klinkt het interessanter is mij verteld) is lifecoach en vitaliteitscoach. Hij helpt mensen dichter bij zichzelf te komen, weg van de stress. Om betere keuzes te kunnen maken, en meer rust en zelfvertrouwen te ervaren. Zodat ze hun leven kunnen leven zoals zij dat willen. Wil je op de hoogte blijven van de inzichten en tips die hij geeft met betrekking tot een optimaal gezond en gelukkig leven? Laat dan hier je gegevens achter.

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More