Bevestiging krijgen

Door Luuk Imberg 1 september 2017

Het gaf mij een enorme boost toen ik in 2013 eindelijk de knoop doorhakte om psychologie te gaan studeren. Tak! Ik ging het gewoon doen! En ook toen ik begin van deze zomer besloot om na 20 jaar weer te gaan hockeyen, kreeg ik er enorm veel energie van. Gaan met die banaan. Waarom kon ik die keuzes maken? Ik kreeg bevestiging dat ik het moest doen. Dát overkwam mijn laatste drempel.

 

Eigenlijk

Jarenlang had ik al met beide ideeën gestoeid in m’n hoofd. Ik voelde én wist inmiddels wel welke keuze ik eigenlijk zou moeten maken. Eigenlijk, want ergens voelde ik de wens om psychologie te gaan studeren, maar 10 jaar lang deed ik het niet. En eigenlijk wilde ik al heel lang weer gaan hockeyen, maar ik deed het niet. Er was altijd een reden dat het niet uit kwam. Eerst deze studie maar afmaken. Eerst maar op reis. Eerst maar eens een goed bedrijfje hebben. Het kwam steeds niet uit, allemaal beren op de weg. Iets hield me tegen. En van uitstel kwam afstel. Ik durfde niet.

 

Belangrijke anderen

Het was mijn schoonvader (zelf nota bene hoogleraar psychologie) die liet merken dat hij in mij geloofde om psychologie te gaan studeren. Hij zei: “Luuk dat moet je echt gaan doen. Je bent zowel analytisch sterk als heel empathisch. Dat is echt een mooie combinatie als psycholoog. Desnoods schiet ik de kosten wel voor.”

Wow, hij geloofde in mij. Dat vond ik echt te gek. En daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Want dat was het moment dat ik de knoop doorhakte voor mezelf.

 

Bij de keuze om weer te gaan hockeyen klopte ik aan bij mij vrouw. Zij steunde het idee en moedigde mij aan het weer op te gaan pakken. “Dat moet je doen joh,” zei ze. “Daar word jij zo gelukkig van!” Ze had gelijk, realiseerde ik me weer. Ik vind hockey namelijk echt zo’n geweldige sport. Het spelen in een team en de omgang met teamgenoten, het spelletje zelf, buiten sporten. Fysiek helemaal uitgedaagd worden, heerlijk! Doordat ze dat had gezegd voelde ik mij gesteund om de beslissing te nemen. Want het betekende dat ik af en toe op zondag op het hockeyveld zou staan, in plaats van in de speeltuin met haar en mijn zoontjes. Super lief.

 

Bevestiging

Mijn schoonvader en vrouw bevestigden wat ik zelf al gedacht en gevoeld had in die gedachtencocktail van me. Mijn schoonvader gaf mij positieve feedback en mijn vrouw gaf mij steun. Mijn geloof in de keuze die voor mij had gelegen was daardoor door hen vergroot. Door het geven van die bevestiging. En daardoor werd de keus ineens heel makkelijk. En was het eigenlijk geen keus meer, maar een beslissing.

 

Bij grote keuzes die je niet zo makkelijk maakt heb je soms die bevestiging gewoon even nodig. Ook al klinkt het misschien een beetje zwak. Nou ja, zo keek ik er vaak tegen aan. Maar het is een bevestiging om jou en mij te helpen de keuzes te maken die je eigenlijk ook wílt maken. Waardoor je gelukkiger wordt. Waarom zou je die steun dan ook niet opzoeken?

 

Acceptatie

Nu ik accepteer dat ik ondersteuning en bevestiging van anderen nodig heb durf en kan ik ook daadwerkelijk om die steun in mijn omgeving vragen. Waardoor ik makkelijker en sneller tot de juiste keuzes kom.

Want daar gaat het voor mij om. Doen wat nodig is om verder te komen. Zodat ik het leven kan blijven creëren dat ik wil creëren.

 

Welke belangrijke beslissingen heb jij het afgelopen jaar gemaakt?

En wie gaf jou daarbij de bevestiging die je nodig had?

En wat zou jij eigenlijk op dit moment willen gaan doen?

En welk belangrijk iemand zou jou op dit moment de bevestiging kunnen geven die je nodig hebt?

Let me know. Of vertel het in ieder geval aan jezelf!

Daar word jij een beetje gelukkiger van. En als je het aan mij laat weten, ik ook.

 

Wil je vaker dit soort blogs ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter om regelmatig mijn tips voor een optimaal gezond en gelukkig leven te ontvangen!

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More