Aandacht voor wat niet goed is: de downside van Mindfulness

Door Luuk Imberg 4 maart 2019

Wanneer mindfulness NIET werkt

Mindfulness is het helemaal. Het lijkt dé methode voor een bewust leven: aandacht geven aan wat je denkt, voelt en wilt en dat toelaten. Het is het succesvolle wondermiddel waarmee yogascholen, reisorganisaties, therapeuten en zelfs huisartsen de gestreste samenleving aanspoort om weer zen door het leven te hobbelen. Maar wist je dat mindfulness ook een negatieve kant heeft?

Want wat als je in het diepe wordt gegooid, als je oud zeer ongewenst aandacht geeft, zonder de juiste handvatten? Of als je door narcistische trekjes jezelf nóg geweldiger vindt en je echt alleen nog maar aan jezelf denkt zonder rekening te houden met je omgeving? Die downside van mindfulness hoor ik zelden en dat is opvallend.

Aandacht voor wat niet goed is

Meer aandacht voor heftige trauma’s, intens onverwerkt verdriet of nare hallucinaties zonder psychologische begeleiding is nu net wat we niet willen. Mindfulness is daarom niet zomaar voor iedereen geschikt. Dit mag ook wel eens verteld worden. Alle remmen los voor dat wat er is, past niet zomaar bij iedereen.

Last van alledaagse uitdagingen? Ja! Psychische problemen? Nee. Behoefte aan coaching voor een gelukkiger leven? Ja. Therapie voor een onverwerkte, heftige gebeurtenis? Nee. Mindfulness kán dus jouw manier zijn, maar dit hoeft niet. Het is een therapeutische manier om meer tot jezelf te komen. En hier zijn honderden methodes voor.

Versnelde cursus om je blinde vlek te ontdekken

Omdat we tegenwoordig geen tijd meer hebben om tot onszelf te komen, leren we het versneld in een 8-weekse cursus. Het past helemaal bij deze tijd: een concreet, lekker snel stappenplan. Maar helaas is het niet voor iedereen zaligmakend. Misschien past bij jou wel een geheel andere aanpak! Dat is zo mooi aan het maatwerk van coaching. One size doesn’t fit all. Ga dus niet geforceerd mediteren als het je niet past, ook al zweert iemand anders er bij.

Wondermiddelen bestaan niet

Mindfulness is de eerste stap om je bewust te worden van jezelf en hoe je dingen aanpakt. Het geeft je informatie over jezelf. En dat is super handig als je je leven positiever wilt inrichten zodat je je er gelukkiger door gaat voelen. En áls het bij je past, gebruik ik het zeker in mijn coaching. Maar het is geen losstaande therapie.

Heel misschien is mindfulness wel jóuw sleutel voor een gezond en gelukkig leven. Benieuwd of dit voor jou geldt? Lees dan mijn blog over 2 weken “Mindfulness is dé oplossing als … ”.

Of kun je niet wachten en wil je een vrijblijvende kennismaking plannen? Stuur dan een mailtje naar luuk@luukimberg.nl.

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More