Weet wat je weet

Door Luuk Imberg 23 juni 2017

Een megakeuze maken waarbij er voor je gevoel enorm veel op het spel staat kan soms bijna onmogelijk lijken. “Ik ben echt niet happy in m’n baan. Zal ik hem opzeggen? Maar ik heb best leuke collega’s. En vind ik dan wel ander werk? Wat als die andere baan helemaal niet bevalt? Maar ja, ik zit echt niet lekker op deze plek. Wat nu?” Hou op scheid uit, pffff… Om je daarin een stukje op weg te helpen en je hoofd koel te houden geef ik je deze eerste tip!

 

Weet wat je weet.

 

Bewustwording

Jaja, weet wat je weet. Haha. Hij mag geciteerd worden! Maar zonder dollen, dit klinkt een beetje gek, maar bij spannende gebeurtenissen zoals een belangrijke keuze willen maken, kan je jezelf behoorlijk in de weg gaan zitten. Er gaan zoveel gedachtes en gevoelens door je heen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En je ‘het’ even niet meer weet. En dan is het dus goed om stil te staan en rustig te kijken naar wat je wél weet. Zodat je weer helderheid krijgt en een beslissing kan nemen.

 

Als je bijvoorbeeld even een moment voor jezelf pakt, of de gelegenheid hebt er over te praten met iemand, dan ontdek je vaak al voor een belangrijk deel wat je al weet. Eigenlijk door er bewust van te worden en te kijken wat er speelt in je leven momenteel. Dus wil ik je daar even aan herinneren en er de komende blogs doorheen begeleiden. Zodat je jezelf veel onnodige stress bespaart.

 

Buitenwereldkennis

Eén van de dingen waar je iets van kan weten is de buitenwereld. Een voorbeeld van deze ‘buitenwereldkennis’ is weten dat je zelf pensioen moet opbouwen als je voor jezelf gaat beginnen. Of weten dat er bepaalde vacatures open staan.

Veel buitenwereldkennis heb je al. Je hebt het een keer gehoord of gelezen. Maar heel veel buitenwereldkennis heb je ook niet! En om een echt goede keuze te kunnen maken is het slim om daar meer van te verzamelen. Bijvoorbeeld:

  • opzoeken wat de opzegtermijn is voor het nemen van jouw ontslag,
  • uitzoeken wat een bepaalde andere functie, waar een vacature voor open staat, inhoudt,
  • een vriend of kennis benaderen die bepaalde ervaring of kennis heeft die jij niet hebt.

Enzovoorts.

 

Helder

Het is informatie waar je zelf achter kunt komen. Het enige wat je moet doen is je oren en ogen open houden, rondsnuffelen en rondvragen, en een beetje kritisch blijven over de informatie die je te horen of te lezen krijgt. Het is helder welke stappen je daar voor moet ondernemen.

Echter waar we vaak meer moeite mee hebben is te weten wat we al weten in onze ínnerlijke wereld. Bewust worden van informatie in onszelf, over onszelf. Achter alle beschermlagen. Daar goudeerlijk over te zijn en daar naar te luisteren. Weten wat we voelen, en wat we denken. ‘Binnenwereldkennis’. Daar zal mijn volgende blog gaan.

 

Actietaxi

Maar voor nu, weet jij al wat je weet qua buitenwereldkennis? Dat relevant is voor die megakeuze? En weet je dan ook wat je nog niet weet, maar wel zou willen weten? Ik daag je dan ook uit om nu dat moment te pakken. Actietaxi! Om meteen nu 3 minuten de tijd te pakken voor jezelf:

  • 1 Minuut om álles op te schrijven wat je wél weet omtrent die mega keuze.
  • Vervolgens 1 minuut wat je niet weet maar wel wilt weten (bv wat voor werk mogelijkheden er zijn in andere branches).
  • En 1 minuut om 3 manieren op te schrijven om daar achter te komen (bv iemand daar uit mee afspreken).
  • Neem jezelf vervolgens voor om de komende week in ieder geval eentje uit te zoeken. Plan een moment waarop je dat gaat doen.
  • Zet de klok op 3 minuten en go!

Succes!

 

Wil je vaker dit soort blogs ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter om regelmatig mijn tips voor een optimaal gezond en gelukkig leven te ontvangen!

 

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More