Van Gestoei naar Groei

Door Luuk Imberg 26 maart 2017

Het welzijn van mensen heeft mij altijd al geraakt. In positieve en negatieve zin. Maar toen mijn moeder in 2002 aan kanker overleed kwam het wel heel dichtbij. Het zorgde ervoor dat ik meer dan ooit wilde ontdekken hoe ik zo lang mogelijk gezond en gelukkig kon blijven.

 

Gezondheid en Geluk

Naast kanker ontdekte ik veel meer leefstijl gerelateerde ziekten die niet makkelijk te genezen bleken (laat staan voorkómen) aan de hand van de reguliere geneeskunde. Ik zag mede daardoor steeds duidelijker dat de manier waarop we ons leven vormgeven een gigantisch effect op ons welzijn heeft. Zowel op het gebied van gezondheid, als op het gebied van geluk. En dus wilde ik dat allemaal gaan uitpluizen om te weten wat er voor nodig was om de kans te vergroten dat ik zo lang mogelijk gezond én gelukkig zou leven. Zodat ik daar zelf de vruchten van zou plukken en anderen daar ook in kon helpen.

 

Hoofd – Wetenschap

Vooral tijdens mijn studententijd heb ik de mooie en minder mooie kanten van twee verschillende werelden leren kennen. Door mijn studie bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit leerde ik dat men via wetenschappelijk onderzoek de meest betrouwbare informatie kan verkrijgen om het menselijk lichaam te kunnen onderzoeken, te trainen of te genezen. Super waardevol wanneer dit goed uitgevoerd wordt en tot doorbraken leidt in de wetenschap, zoals bijvoorbeeld bij de ontdekking van penicilline.

Echter binnen mijn afstudeerrichting psychomotorische therapie leerde ik dat in tegenstelling tot de relatief makkelijk objectief te meten fysiologische factoren zoals bacteriële infecties en verkalkingen van aderen, de zogeheten ‘psychosociale’ factoren zoals bijvoorbeeld verbinding, coping stijlen en autonomie minder goed volgens de strakke eisen van de zuivere wetenschap te onderzoeken waren. Er bleek veel betrouwbare kennis te ontbreken over wat er voor nodig is om mentaal-emotioneel gezond te kunnen zijn of zelfs te presteren. Ik was teleurgesteld en vergat een tijdje hoe waardevol de wetenschap kan zijn.

 

Hart – Gevoel

Ik wilde daarom meer kennis en ervaring opdoen over die minder meetbare maar overduidelijk aanwezige ‘psychosociale’ kant van welzijn (in de eerste plaats voor mijn eigen welzijn), en ging langs bij allerlei soorten therapeuten. Zo was er een periode dat ik me helemaal verdiepte in Reiki en me begaf in een doorgeslagen spirituele wereld. Het viel me op dat elke alternatieve therapeut weer een andere insteek had, maar ze deelden allemaal wel minstens één gemene deler: het contact maken met en gebruiken van mijn gevoel.

Deze insteek was voor mij vanuit mijn opvoeding vrij nieuw en heel anders dan de wetenschappelijke insteek die ik geleerd had tijdens mijn studie. Maar het sprak mij wel aan en ik wist dat er veel te winnen viel door me er meer in te verdiepen. Zo ben ik bijvoorbeeld naar een osteopaat/manueel therapeut gegaan, waar het volgende gebeurde.

 

Vertrouwen

Ik lag daar op die behandeltafel en nadat hij mijn nek een paar keer geknakt had begon hij bij mijn voeten wat te wapperen met zijn handen. Misschien geloofde hij dat hij mijn aura aan het opfrissen was of zo. Hij vroeg me: “Voel je dit?” En ik antwoordde: “Ik weet het niet zeker.” Dus zei hij weer: “Voel je dit? Zeg maar gewoon of je het voelt of niet.” En toen zei ik: “Nou… ik weet het niet, ik denk dat ik wel wat voel….” En toen zei hij weer: “Probeer niet te denken wat je voelt, probeer alléén te voelen.” En toen viel bij mij het kwartje. Zonder te analyseren zei ik: “Ja ik voel het.” Want ik voelde het ook, al was het maar een wapper windje.

De sessie was vervolgens vrij snel voorbij en hij zei: “Dit is genoeg voor vandaag“, wat ik best wel bizar vond, want hij had op dat moment alleen m’n nek geknakt en wat bij mijn voeten gewapperd.

Maar toch, die ene zin: “Probeer niet te denken wat je voelt, maar alleen te voelen”, die is blijven hangen. Het was een kleine openbaring voor mij. Er is zoiets als gevoel, en dat kan ik direct waarnemen. En daar kan ik direct naar handelen. Ik mag vertrouwen op mijn gevoel.

 

Handen – Praktisch

Sindsdien heeft mijn zoektocht zich altijd veel meer in het midden begeven tussen de zuivere, super meetbare wetenschap en de doorgeslagen spirituele wereld in. Weg van de ontoepasbare wetenschappelijke theorieën en de onwaarneembare aura’s en engelen, naar een veel praktischer gebied van gezond en gelukkig leven, waar waarneembare gedachten en gedrag, maar ook zeker het gevoel van de persoon centraal staan. En waar betrouwbare kennis vanuit de wetenschap, waar voorradig, toegepast wordt indien nodig.

 

Universele Groei

Dat praktische van mijn manier van gezond en gelukkig leven wordt al duidelijk in mijn visie op de basis van groei. Deze basis is een cyclus en volgens mij universeel en heel simpel. Ik zie hem dan ook overal om mij heen. Zowel bij Mindfulness (persoonlijke groei), als bij bedrijfsontwikkeling (groei van een merk), als bij toegepast wetenschappelijk onderzoek (groei van een organisatie). Als je de behoefte hebt om succesvol te zijn in datgene wat je ambieert, dan is het volgens mij de kunst de volgende cyclus bewust te gaan beoefenen:

  1. Observeren (b.v. meten d.m.v. vragenlijsten)
  2. Analyseren (b.v. SWOT analyse)
  3. Plannen maken (Ontwerp, SMART doelen)
  4. Interventie uitvoeren / Implementatie
  5. Evalueren / Monitoren

Bij bijvoorbeeld Mindfulness is het precies dezelfde cyclus, alleen gebruikt men er iets andere woorden voor:

  1. Open aandacht voor wat er is en aandacht richten, herkennen
  2. Luisteren, erkennen, toelaten
  3. Een keuze maken en bedenken wat je gaat doen
  4. Moed en kracht verzamelen en het gaan doen
  5. Opnieuw open staan voor wat er is

Het is een simpel proces, maar niet makkelijk. Elke probleemsituatie die je in je leven tegenkomt zal namelijk een beroep doen op het zo goed mogelijk uitvoeren van minstens 1 van deze 5 stappen.

 

Optimaal

Voor mij is dit een eerste houvast in mijn behoefte als mens te groeien. Een universele cyclus die tegen me zegt dat ik in het moment zelf al optimaal gezond en gelukkig aan het leven bent, terwijl ik verder groei. Dat geeft hoop, rust en zelfvertrouwen, wetende dat dit het maximaal haalbare is. Waardoor ik beter kan relaxen, genieten en plezier kan hebben. Om nog maar te zwijgen over wat het mij en jou verder nog op gaat leveren.

Wat deze 5 stappen precies inhouden en hoe je ze met je Hoofd, Hart en Handen optimaal kan doorlopen om meer succes in je leven te hebben, zodat je relaxter wordt en meer kan genieten, lees je in mijn komende blogs.

 

Luuk Imberg is lifecoach en vitaliteitscoach. Hij helpt mensen dichter bij zichzelf te komen, weg van de stress. Om betere keuzes te kunnen maken, en meer rust en zelfvertrouwen te ervaren. Zodat ze hun leven kunnen leven zoals zij dat willen. Wil je op de hoogte blijven van de inzichten en tips die hij geeft met betrekking tot een optimaal gezond en gelukkig leven? Laat dan hier je gegevens achter.

laatste blogs

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 3

‘Die 'vent' is er nu niet, maar we kunnen wel werken aan die behoefte. En daar gaat het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 2

Nogmaals som ik op waarom ik mezelf zielig vind, in al die functies. En dat ik daardoor het ...
Read More

Tatum Dagelet’s ABC van Geluk – deel 1

Als werkende, alleenstaande én fulltime moeder van een puber, voel ik mezelf altijd in ‘functie’: ik ben opvoeder, ...
Read More